Teksten van Onze-Lieve-Vrouwekapel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39569

Onze-Lieve-Vrouwekapel ()

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Troost, gelegen aan de Grote Weide in Halle, uit 1852.

Ommegangkapel, deel uitmakend van de zogenaamde "weg-om", een ommegang van circa 5 kilometer, vertrekkend van aan de Basiliek in zuidwestelijke richting, lopend door het oorspronkelijke kouterland van Sint-Waltrudis die rond 650 haar Halse domein schonk aan de door haar gestichte abdij te Bergen. De weg-om behoort bij de oudste processiewegen van het land: geschreven vermeldingen van de "weg-om" zijn bewaard vanaf 1335, en op alle oude kaarten komt hij voor. De weg loopt langs velden en weilanden, gedeeltelijk tussen hagen, grotendeels op het gehucht Elbeek. Talrijke kapellen werden langs deze ommegang gebouwd. Ze dateren uit de 18de tot de 20ste eeuw, of hergebruiken een oudere steen. De oudere kapellen werden meestal opgericht door buurtbewoners, terwijl de recentere vaak werden gebouwd door Halse verenigingen. De oudste kapellen bevinden zich in de Elbeekstraat en de Beertsestraat. De meeste kapellen zijn gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle.

Opgericht in 1852 door Franciscus Van Reepingen en zijn vrouw Joanna Borremans.

Gelegen aan de straatzijde en omgeven door klinkers. Tegen de rechtergevel van de kapel staat een houten tuinhuisje. Rechthoekig kapelgebouw onder een zadeldak van vernieuwde kunstleien, bekroond met een smeedijzeren drielobkruis. De kapel is opgetrokken uit baksteen en overpleisterd met een cementlaag met imitatievoegen. De voorgevel is voorzien van een driehoekig fronton in blauwe hardsteen. In het timpaan zit een ruitvormige arduinen steen met uitgespaard hartmotief. Eenzelfde lijstwerk (riemprofiel) als van het fronton omkadert de grote rechthoekige nis. In de nis zit een houten, beglaasd raam dat wordt beschermd door een hekken van verticale spijlen, oorspronkelijk een gevlochten hek. Onder de nis is een opschriftplaat in blauwe hardsteen aangebracht met een verdiept opschrift: “DEZE KAPELLE IS TOT EER/ VAN DE MOEDER GODS GEBOUWD/ IN I852 DOOR DE ZORG VAN FRANCISCUS VAN REEPINGEN EN ZIJN HUISVROUW JOANNA/ CATH. BORREMANS EN NAE DE WENSCH VAN/ HUNNE KINDEREN VIRGINIA PIERREUX, PAULINA/ PIERREUX EN CATHARINA VAN REEPINGEN”. Volgens Het Parochieblad (1922) stond bovenaan: “O.L.Vr. VAN TROOST BID VOOR ONS”. Rechts naast de nis is een ijzeren geldsleuf ingewerkt in de muur. Het interieur is witgeschilderd en de vloer is bedekt met vasttapijt. Op de houten treden staan enkele beelden: centraal, op de hoogste trede prijkt een polychroom beeld van de Heilige Theresia van Lisieux, geflankeerd door kleinere beelden van O.L.V. van Fatima en van H. Hart. Vooraan staat een beeld van Jezus van Praag. Verder zijn er nog andere kleine beelden opgesteld.

  • RENSON G. 1978: Kapellen en kruisen van Vlaams-Brabant, Brussel.
  • VAN DEN WEGHE M.- J. 24 december 1922: De kapellen op den Weg-om, Parochieblad van Onze-Lieve-Vrouw-Halle: Parochie St.-Martinus, 15 nr. 52, 211-212.

Auteurs:  Debourse, Mathilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Stad Halle


Je kan deze tekst citeren als: Debourse M. 2024: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/438181 (geraadpleegd op ).


Onze-Lieve-Vrouwekapel ()

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Rechthoekig gebouwtje onder een zadeldak (kunstleien), voorzien van een gecementeerde voorgevel met driehoekige fronton en een ruitsteen met uitgespaard hartmotief; getraliede rechthoekige nis in een arduinen omlijsting met riemprofiel; vermoedelijk daterend uit de 19de eeuw.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39569 (geraadpleegd op ).