erfgoedobject

Neogotische pijlerkapel

bouwkundig element
ID
39570
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39570

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deel uitmakend van de zogenaamde "weg-om", een ommegang van circa 5 kilometer, vertrekkend van aan de Basiliek in zuidwestelijke richting, lopend door het oorspronkelijke kouterland van Sint-Waltrudis die rond 650 haar Halse domein schonk aan de door haar gestichte abdij te Bergen. De weg-om behoort bij de oudste processiewegen van het land: geschreven vermeldingen van de "weg-om" zijn bewaard vanaf 1335, en op alle oude kaarten komt hij voor. De weg loopt langs velden en weilanden, gedeeltelijk tussen hagen, grotendeels op het gehucht Elbeek. Talrijke kapellen werden langs deze ommegang gebouwd. Ze dateren uit de 18de tot de 20ste eeuw, of hergebruiken een oudere steen. De oudere kapellen werden meestal opgericht door buurtbewoners, terwijl de recentere vaak werden gebouwd door Halse verenigingen. De oudste kapellen bevinden zich in de Elbeekstraat en de Beertsestraat. De meeste kapellen zijn gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle.

Neogotisch uitgewerkte, hardstenen pijlerkapel op vierkante basis, uit het begin van de 20ste eeuw. Spitsboognis met sierlijk uitgewerkte tralies en bekronend Mariamonogram. Omlopend opschrift "En l’honneur de N.D./ Du Sacré Coeur Anno 1903/ Chapelle érigée par/ la famille De Boeck".

  • De weg-om te Halle. Wandelbrochure, Halle, s.d.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neogotische pijlerkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39570 (Geraadpleegd op )