Hof te Lorik

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Hof te Lorik

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Hof te Lorik met omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Lorik

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Lorik

Beschrijving

Belangrijk hoevecomplex uit de tweede helft van de 18de en de tweede helft van de 19de eeuw, met mooi volumespel der gewitte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, gelegen omheen een groot geplaveid erf. Twee identieke poorten onder ijzeren latei geven toegang tot het erf en tot de weilanden. Eénlaags boerenhuis van zeven traveeën met een zadeldak (pannen) op geprofileerde modillons, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Gevel geritmeerd door steekboogvormige vensters en deuren in vlakke arduinen omlijstingen. Recentere hoevegebouwen, gedateerd JNR 1876 in de paardenstal en PNE NERICKX 1893 in de koestal. Ruime langsschuur uit dezelfde tijd.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne