Twee traditionele breedhuizen

Beschrijving

Geheel gevormd door twee gekoppelde, traditionele breedhuizen en een smal diephuis op de hoek van Eiermarkt en Sudermanstraat, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Restauratie van het complex naar een ontwerp door de architecten Rutger Steenmeijer en Hilde Baksteen uit 2005, vergund in 2006 en voltooid met de herplaatsing van het Onze-Lieve-Vrouwebeeld in 2010. Daarbij werden de gevels ontpleisterd en hersteld, en de bekroningen gereconstrueerd.

Breedhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de Eiermarkt, leien). De oorspronkelijk twee traveeën brede zijgevel van het hoekpand (nummer 29), heeft een getrapt aandak van acht treden met schouderstukken en een schoorsteen, waartegen een latere aanbouw onder een geknikt lessenaarsdak aanleunt. De opstanden hebben een volledig zandstenen parement, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met geprofileerde dagkanten, vroegere kruiskozijnen met vernieuwde dorpels; sporen van twee gedichte kruiskozijnen in de zijgevel. Beide panden worden zijde Eiermarkt symmetrisch bekroond door een breed dakvenster van zeven treden met schouderstukken en overhoeks topstuk, met een drieledige ordonnantie gemarkeerd door waterlijsten. Twee rondboogvensters met geprofileerde dagkanten, diamantkopsleutel en -imposten doorbreken telkens de eerste geleding, een rechthoekig luik met geprofileerde dagkanten de tweede geleding; de geveltop van het hoekpand onderscheidt zich door een barokke cartouche uit de 17de-eeuw. Van nummer 27 is de begane grond verbouwd; in nummer 29 bleef de hardstenen pui met wigvormige ontlasting bewaard, evenals de getrapte sokkel met kwartholle afzaat van de zijgevel. Tegen de achtergevel aangebouwde, afgeschuinde traptoren met bedaking.

Zijde Sudermanstraat wordt het geheel geflankeerd door een afsluitmuurtje met rechthoekig deurtje, waarnaast een smal diephuis van één travee breed en drie bouwlagen hoog onder een zadeldak (nok loodrecht op de Sudermanstraat, leien). Gekaleide trapgevel in bak- en zandsteenbouw geopend door bolkozijnen en een gereconstrueerde top van vier/drie treden met overhoeks topstuk; verbouwde begane grond.

Op de hoek: zittende Onze-Lieve-Vrouw met Kind uit beschilderd lindenhout, te dateren in het begin van de 18de eeuw. Afgenomen in 1797, werd het beeld teruggeplaatst in 1814. Restauraties in 1980, tussen 1997 en 2002, en opnieuw vanaf 2016. De gekroonde Madonna met scepter in de rechterhand, draagt het Kind op linkerknie. Sokkel in de vorm van wereldbol versierd met een een gestileerd wolkendek, waarop de maansikkel en slang. Een banderol draagt het opschrift “MONSTRA TE ESSE MATREM”; smeedijzeren lichtarm met lantaarn en veelhoekige metalen baldakijn.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 545#764; foto FOTO-OF#5448.