Rotonde van de Pharmacie Centrale Belge

Gemeente Halle

omvat de bescherming als monument Pharmacie Centrale Belge: rotonde met interieur
gelegen te Nijverheidsstraat 24 (Halle)

Zogenaamd "Pharmacie Centrale Belge - Société pour le Commerce et l'Industrie Pharmaceutiques".

Industriële constructies gegroepeerd rondom twee met elkaar in verbinding staande binnenplaatsen.

Op de eerste binnenkoer bevindt zich het origineel pharmaco-chemisch bedrijfsgebouw, de zogenaamde "rotonde", van circa 1899. Functionalisme met nadruk op communicatie tussen de verschillende lokalen en verlichting van de productieprocessen. Decagonaal grondplan. Gevelvlakken gescheiden door metalen I-balken; twee traveeën per gevel, gescheiden door verticale metalen I-balk in gevel ingebouwd; een of anderhalve bouwlaag; afwisselend vensters met segmentbogen, metalen roeden en arduinen dorpel, op met deels houten, deels metalen kozijn of rechthoekige muuropeningen onder metalen onversierde I-balk of met arduinen omlijsting; bronzen seinklok naast de hoofddeur. Afgeknot piramidedak (leien en transparante plastic golfplaten); windborden. Bekronende decagonale lantaarn met een segmentboogvenster met rollaag als dorpel; (heden elektrische) klok in gevel tegenover de hoofdpoort; piramidedak met centrale cilindervormige lichtkoker. Op een centrale hal, met smalspoor, zien trapezodale lokalen uit (voorheen burelen, laboratoria, conditioneringsruimten, heden burelen); met planken afgesloten en van rechthoekige venster voorziene galerij op hoogte van de verdieping, rustend op ijzeren schoorstukken, toegang verlenend tot hoger gelegen lokalen; bevloering van zuurbestendige fabriekstegels.

Andere recentere en verbouwde constructies van baksteen; aanleunende of gewone zadeldaken, lessenaars- en raekemdaken; één tot drie bouwlagen; rechthoekige en segmentboogvormige openingen; meestal voorzien van arduinen dorpels; originele muuropeningen en verbouwingen met ijzeren I-balk als latei.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne