erfgoedobject

Fabriekscomplex Mondiale

bouwkundig element
ID
39595
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39595

Juridische gevolgen

Beschrijving

Interessant geheel uit de late 19de eeuw gevormd door gebouwen ingeplant rondom een binnenplaats. Op de ene zijde, werkplaatsen geritmeerd door rondboogarcaden op pilasters en verrijkt met baksteenfriezen als muurversiering. Op de andere zijde, de administratieve gebouwen en het herenhuis. Het herenhuis is een bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve verdieping onder mansardedak (leien); gecementeerde gevels met schijnvoegen; rechthoekige vensters met arduinen boven- en onderdorpels en kleine gietijzeren leuningen met neoclassicistische motieven; bel-etagebalkon steunend op fijn versierde consoles; voor- en achterdeuren met stoep: op de zuidoostzijde, twee steektrappen en bordes met resten van een gietijzeren hek; stenen trap gemarkeerd door platte sierbanden op de noordwestzijde. Brede houten kroonlijst boven een sierband met geprofileerde modillons en uitgewerkte rechthoekige spiegels. Steigergatvullingen met bloemmotief. Vijf dakkapellen met houten lijstwerk, onder een driehoekige fronton.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Fabriekscomplex Mondiale [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39595 (Geraadpleegd op )