erfgoedobject

Hof Cottem en omgeving

bouwkundig / landschappelijk element
ID
39608
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39608

Juridische gevolgen

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve Hof Cottem
    Deze bescherming is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Cottem
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Hof Cottem en hoeves met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve Hof Cottom
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gesloten hoeve met gebouwen onder zadeldaken (pannen), omheen de geplaveide binnenplaats, daterend uit de 19de eeuw. Overluifelde inrijpoort. Tweelaagse boerenwoning van zes traveeën van gewitte baksteen en met een verhoogde begane grond. De breukstenen kern, onder meer in een bijgebouw en in de omheiningsmuur van de achtergelegen tuin, kan wijzen op een oude kern. Rechthoekige arduinen vensters en deur. Stallen met rechthoekige muuropeningen. Langsschuur voorzien van een inrit op arduinen posten met stenen rondboog. Zijpuntgevel gedateerd IBC 1812.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op de kabinetskaart van de Ferraris ligt de hoeve in het gehucht Hondzocht langs de steenweg Edingen-Brussel. Het erf met de hoeve was omhaagd en ten noorden lagen open akkers. Via een voetweg over de akkers, de Edingse wegel, was de hoeve verbonden met de gehuchten en dorpen ten noorden.

Vanaf de 19de eeuw was de hoeve langs drie zijden omgeven door een grote boomgaard. Deze situatie blijft ongewijzigd tot de jaren 1980 wanneer een deel van de boomgaard verdwijnt net zoals de voetweg ten oosten. Tegen het einde van de 20ste eeuw was de boomgaard volledig verdwenen.

Vandaag is de voormalige boomgaard rond de hoeve in gebruik als weiland. Ten westen is het perceel nog grotendeels omhaagd met enkele opgaande bomen in de geschoren haag. Ten oosten ligt een onverharde erftoegang. De perceelsgrens volgt hier het tracé van de voormalige voetweg.

  • Onroerend Erfgoed, beschermingsdossier DB000606, Hoeve Hof Cottem en hoeves met omgeving, (C. De Maegd 1980), doos 21.73 map 2501.
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof Cottem en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39608 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.