Priorij, langsschuur en aanhorigheden Kartuizerklooster

Historiek

De stichting van een kartuizerklooster bij een Onze-Lieve-Vrouwekapel langs de Arebeek wordt vermeld in 1314, en toegeschreven aan Walter II van Edingen. In 1580 wordt het klooster geplunderd en platgebrand, in 1598 wordt herstel van de kerk vermeld; de nu nog bestaande gebouwen dateren uit het eerste kwart van de 18de eeuw. Opgeheven door Jozef II in 1783, worden de gebouwen in 1785 verkocht bij de Franse Revolutie, en voor een deel, onder meer de kerk, gesloopt begin 19de eeuw.

Heden resten nog de priorij met poort (1716), een langsschuur (1705) en vroegere aanhorigheden langs de Kloosterstraat.

Beschrijving

Priorij daterend van 1716. Fraai gebouw in traditionele stijl, met twee bouwlagen en zeven traveeën met een zadeldak (pannen) op uitgesneden modillons. Voor- en achtergevel voorzien van een barokke dakkapel van bak- en natuursteen: rondboog met imposten, sluitsteen en druiplijst, ingeschreven in een puntgevel geflankeerd door vleugelstukken en bekroning uitlopend op voluten. Haast identieke voor- en achtergevels, geritmeerd door de vlakke kloosterkozijnen met negblokken en speklagen en met een ontlastingsboog naar Henegouwse wijze voorzien van aanzet- en sluitstenen van arduin. Brede rondboogpoort met geblokte posten, imposten en in de druiplijst opgenomen sluitsteen, bekroond met een tussen voluten gevatte rondboognis (Heilige Bruno) met druiplijst en bolbekroning. Zeer eenvoudige rondboogpoort in de achtergevel, slechts voorzien van imposten met het bouwjaar, sleutel en druiplijst. Beide poorten werden gedicht en voorzien van een nieuwe rondboogdeur (19de eeuw) in het gecementeerd boogveld.

Parallelle langsschuur van baksteen met zadeldak (pannen), in een chronogram "Post Casum Decor" (1705) gedateerd. Zijpuntgevel met bakstenen vlechtingen, overhoeks top- en schouderstukken voorzien van een rondboogvenster met diamantkop op sluitsteen en imposten en met muurband ter hoogte van de onderdorpel; rondboogschuurpoort met imposten en sluitsteen. In de langsgevel, een rechthoekig venster met zandstenen omlijsting en houten diefijzers. Aan de erfzijde, de aanzet van een muurpand van zware zandsteenblokken.

Bakstenen omheiningsmuren en lagere aanhorigheden.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne