erfgoedobject

Hof te Ezelenberg

bouwkundig element
ID
39625
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39625

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig in 1580 reeds vermeld pachthof van de kartuizers. Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken omheen een geplaveide binnenplaats. Naar verluidt werd de ingangspoort met duiventil omstreeks 1880 afgebroken.

Het boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (kunstleien) met klokkenruiter gaat terug op een oudere kern (onder meer de ordonnantie op de begane grond en de ankers met kram en krul), doch werd naderhand verhoogd met een halve verdieping en in 1916 voorzien van een cementbepleistering.

Stallen onder meer varkenshokken, daterend uit de 19de eeuw; arduinen muuropeningen en troggewelfjes met ijzeren liggers. In de vergrote langsschuur wijst een bewaarde balk met jaartal 1719 op de oudere kern.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hof te Ezelenberg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39625 (Geraadpleegd op )