Burgerhuis in eclectische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Ernest Van Dijckkaai
Locatie Ernest Van Dijckkaai 17, Antwerpen (Antwerpen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer L. Hansotte-Dequinze, naar een ontwerp door de architect Henri Thielens uit 1887. Omstreeks 1980 gesloopt voor een nieuwbouwflat.

Henri Thielens staat vooral bekend voor het ontwerp van het neo-Vlaamserenaissance-kasteel Fester in de Karel Oomsstraat, en de talrijke burgerhuizen in conventionele neoclassicistische stijl, die hij vanaf de jaren 1880 tot 1914 in Antwerpen tot stand bracht. Omstreeks de eeuwwisseling realiseerde de architect een reeks projecten voor de Société Anonyme Anversoise pour la Construction et l’Amélioration de Maisons d’Ouvriers, waaronder een complex burgerhuizen in de Grétrystraat.

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op begane grond en eerste verdieping, rust op een hardstenen plint. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede zijrisaliet, dat over de eerste twee verdiepingen wordt gemarkeerd door een oplopende, rechthoekige houten erker. Deze wordt geschraagd door gekoppelde consoles en decoratieve pilasters, en heeft een ijzeren balkonborstwering als bekroning. Voorts rechthoekige vensters in vlakke omlijsting bekroond door een driehoekig fronton. Rechthoekige deur in een decoratieve omlijsting, de latei voorzien van een cartouche, onder een gebogen, gebroken fronton met voluten. Een klassiek hoofdgestel met een gekorniste houten kroonlijst en tandlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel met vleugelstukken en gebogen fronton.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1887#770.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Ernest Van Dijckkaai

Ernest Van Dijckkaai (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.