erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
3964
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3964
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer L. Hansotte-Dequinze, naar een ontwerp door de architect Henri Thielens uit 1887. Omstreeks 1980 gesloopt voor een nieuwbouwflat.

Henri Thielens staat vooral bekend voor het ontwerp van het neo-Vlaamserenaissance-kasteel Fester in de Karel Oomsstraat, en de talrijke burgerhuizen in conventionele neoclassicistische stijl, die hij vanaf de jaren 1880 tot 1914 in Antwerpen tot stand bracht. Omstreeks de eeuwwisseling realiseerde de architect een reeks projecten voor de Société Anonyme Anversoise pour la Construction et l’Amélioration de Maisons d’Ouvriers, waaronder een complex burgerhuizen in de Grétrystraat.

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op begane grond en eerste verdieping, rust op een hardstenen plint. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede zijrisaliet, dat over de eerste twee verdiepingen wordt gemarkeerd door een oplopende, rechthoekige houten erker. Deze wordt geschraagd door gekoppelde consoles en decoratieve pilasters, en heeft een ijzeren balkonborstwering als bekroning. Voorts rechthoekige vensters in vlakke omlijsting bekroond door een driehoekig fronton. Rechthoekige deur in een decoratieve omlijsting, de latei voorzien van een cartouche, onder een gebogen, gebroken fronton met voluten. Een klassiek hoofdgestel met een gekorniste houten kroonlijst en tandlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel met vleugelstukken en gebogen fronton.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1887#770.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3964 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.