Teksten van Burgerhuis in eclectische stijl

Burgerhuis in eclectische stijl ()

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer L. Hansotte-Dequinze, naar een ontwerp door de architect Henri Thielens uit 1887. Omstreeks 1980 gesloopt voor een nieuwbouwflat.

Henri Thielens staat vooral bekend voor het ontwerp van het neo-Vlaamserenaissance-kasteel Fester in de Karel Oomsstraat, en de talrijke burgerhuizen in conventionele neoclassicistische stijl, die hij vanaf de jaren 1880 tot 1914 in Antwerpen tot stand bracht. Omstreeks de eeuwwisseling realiseerde de architect een reeks projecten voor de Société Anonyme Anversoise pour la Construction et l’Amélioration de Maisons d’Ouvriers, waaronder een complex burgerhuizen in de Grétrystraat.

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op begane grond en eerste verdieping, rust op een hardstenen plint. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede zijrisaliet, dat over de eerste twee verdiepingen wordt gemarkeerd door een oplopende, rechthoekige houten erker. Deze wordt geschraagd door gekoppelde consoles en decoratieve pilasters, en heeft een ijzeren balkonborstwering als bekroning. Voorts rechthoekige vensters in vlakke omlijsting bekroond door een driehoekig fronton. Rechthoekige deur in een decoratieve omlijsting, de latei voorzien van een cartouche, onder een gebogen, gebroken fronton met voluten. Een klassiek hoofdgestel met een gekorniste houten kroonlijst en tandlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel met vleugelstukken en gebogen fronton.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1887#770.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo: Burgerhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297649 (geraadpleegd op )


Burgerhuis ()

Enkelhuis uit 1887 met drie traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak met houten dakkapel, verfraaid met vleugelstukken en gebogen fronton. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neobarokstijl. Linker travee over twee bouwlagen uitgewerkt als rechthoekige loggia, geschraagd door gekoppelde consoles, steunend op decoratieve pilasters. IJzeren leuning, steunend op hoogste loggia, gebruikt als balkon voor vierde bouwlaag. Voorts rechthoekige vensters in vlakke, uitspringende omlijstingen bekroond door driehoekig fronton. Gevelbeëindiging door middel van gekorniste kroonlijst met tandlijst, gedeeltelijk gestut door klossen. Rechthoekige deur in decoratieve omlijsting; latei voorzien van een cartouche en onder een gebogen, onderbroken fronton met voluutversieringen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1887, Modern Archief 20.233, dossier 770; architect H. Thielens.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Plomteux, Greet; Goossens, Miek: Burgerhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3964 (geraadpleegd op )