Café in eclectische stijl

Beschrijving

Café in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer De Smet, naar een ontwerp door de aannemer C. Ceulemans uit 1885.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen en witte natuursteen voor de plint, bossage, waterlijsten, lekdrempels, balkons en sluitstenen. Oorspronkelijk bestond de aangepaste cafépui uit drie getoogde terrasdeuren met geboste pilasters. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, wordt de eerste verdieping gemarkeerd door een gevelbreed balkon en de tweede verdieping door een centraal balkon, beide met voluutconsoles en ijzeren borstwering. Registers van getoogde bovenvensters, op de eerste verdieping in geriemde omlijsting tot op de doorgetrokken imposten, op de tweede verdieping met mascaronsleutel. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; de oorspronkelijke houten dakkapellen, waarvan de middelste met driehoekig fronton, zijn verwijderd.