erfgoedobject

Sint-Odradakapel

bouwkundig element
ID
39656
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39656

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Odradakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Sint-Odradakapel
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Neogotische kapel, toegewijd aan de Heilige Odrada (zie gevelsteen in top), gelegen op de hoek met de Dieperstraat onder de beschutting van een kastanjeboom en opgericht: "Ter eere Gods in zalig aandenken/ van H. Mertens notaris (1886-1908)/ en/ F. Verlinden Burgemeester" (zie gedenksteen in het koor).

Baksteenbouw met knipvoeg, op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), uit het begin van de 20ste eeuw. Puntgevel met spitsboogportaal, gemarkeerd door arduinen zuilen met knoppenkapiteel en bepleisterd spitstongewelf. Voorts spitsboogvensters tussen steunberen en spitsboogdeur met tussendorpel op consooltjes, deels beglaasde en betraliede deur. Interieur met wanden van imitatienatuursteen; bepleisterd spitstongewelf.


Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Sint-Odradakapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39656 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.