Teksten van Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen

Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen ()

Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer Fr. de Borggraef, naar ontwerp door de bouwmeester Alphonse Peeters uit 1907.

Rijhuizen van respectievelijk twee en drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De lijstgevels hebben een kleurrijk parement uit gele en witte Silezische brikken, geaccentueerd door rode en grijze baksteen voor speklagen, ontlastingsbogen, de mozaïekpanelen van de borstweringen en de fries. De oorspronkelijk eenvoudige winkelpuien met pilasters, respectievelijk zij- en middenportaal zijn verbouwd. Registers van getoogde en in de topgeleding rondbogige bovenvensters op cordonvormende lekdrempels. Een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1907#1429.

Bron: -
Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo: Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203829 (geraadpleegd op )


Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen ()

Twee enkelhuizen, van respectievelijk twee en drie traveeën en vier bouwlagen, onder een zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat), in het eerste kwart van de 20ste eeuw te dateren. Lijstgevel met parement van gele baksteen, verlevendigd met kleurige rode, blauwe en witte bakstenen delen voor speklagen, panelen op de borstweringen, steek- en rondbogen van de muuropeningen. Doorlopende lekdrempels en dito kroonlijst met tandlijst op klossen. Eenvoudige deuren en houten puien.


Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs:  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Goossens, Miek; Plomteux, Greet: Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3966 (geraadpleegd op )