erfgoedobject

Calvarie

bouwkundig element
ID
39661
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39661

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Calvarie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen ten noordwesten van de kerk op het voormalige kerkhof. Bij de verbouwing van de kerk vanaf 1912, werd het pas aangelegde kerkhof verfraaid met een monumentale calvarieberg met rotspartijen, in 1912 vervaardigd door de firma F. Janssens uit Westmeerbeek, gespecialiseerd in "bouwwerken en sculpturen van kunstbeton".

Het ensemble was oorspronkelijk symmetrisch opgevat op een kunstmatig opgeworpen heuvel en is heden sterk vervallen en begroeid: bovenaan bevindt zich de gekruisigde Christus tussen de heden verdwenen, rouwende Maria en Johannes, eronder het graf in de vorm van een grot met de eveneens verdwenen, liggende Christusfiguur, oorspronkelijk afgezet met een ijzeren hek; onderaan rotsformaties met marmeren platen, verwijzend naar de schenkers en het jaar van oprichting; enkel de middelste plaat bleef bewaard; opschrift "gekruiste zaligmaker/ Bescherm het volk/ van/ Hersselt/ 1912/ bede der stichters/ de familie van Herck". Het geheel werd vervaardigd als bakstenen structuur met rotsachtige bekleding van cement.

  • EYCKMANS K., De calvarieberg te Herselt, pleidooi voor het behoud, in Mededelingenblad Heemkring Kanton Westerlo, XXIII, 1996, nummer 1, p. 2-5.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Calvarie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39661 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.