Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Voorheen herberg "De Engel", reeds vermeld in 1747, naderhand gebruikt als vergaderplaats voor de Herseltse schepenbank. Vernield in 1806 toen een grote brand nagenoeg de helft van het dorp vernielde.

Huidig burgerhuis, gebouwd als dokterswoning in 1901, zie gevelsteen, ingetekend op het kadaster in 1902. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Bakstenen lijstgevel met hoeklisenen en hoger oplopend, centraal deurrisaliet met rechthoekige deur onder ijzeren latei, deurvenster met verdwenen balkon; top met overhoeks topstuk en gevelsteen met jaartal 1901. Voorts segmentbogige benedenvensters, rechthoekige bovenvensters onder ijzeren latei en boogveld met rocaille cementversieringen; verwerking van gele en zwarte baksteen voor de venster- en deurbogen, evenals de muurbanden. Eenvoudige houten kroonlijst op modillons.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Herselt, 1902/17.
  • AERTS T., "Herselt in beeld", Kontich, 1978.