erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
39666
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39666

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, op het kadaster ingetekend in 1910.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met ijzeren vorstkam. Bakstenen lijstgevel met verwerking van arduin voor sokkel, puilijst, sluit- en aanzetstenen. Verwerking van gele en witte baksteen voor de gebogen venster- en deurlateien, evenals voor de muurbanden. Hoger oplopend deurrisaliet met puntgevel, deurvenster met balkon op de bel-etage, ijzeren balkonhek en arduinen plaat op zware consoles. Voorts steekbogige muuropeningen op de begane grond, rechthoekige bovenvensters onder ijzeren lateien en boogvelden met tegeltableaus (florale motieven); bewaard houtwerk. Eenvoudige houten kroonlijst op tandlijst en klossen met drupmotief.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Herselt, 1910/50.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39666 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.