erfgoedobject

Woon- en handelspand in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
3967
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3967

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woon- en handelspand in eclectische stijl, te dateren in de jaren 1880. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Rijhuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, cafépui en lekdrempels, en witte natuursteen voor deur- en vensteromlijstingen, waterlijsten, het balkon, hoofdgestel en de dakkapel. Horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de als risaliet uitgewerkte drie linker traveeën. De cafépui met bewerkte pilasters, terrasdeuren, een entablement en omlijste, rondbogige bovenlichten met diamantkoppen, wordt bekroond door het balkon met balustrade, bolornamenten en uitgelengde consoles van de eerste verdieping. Het flankerende privé-portaal in de brede rechter travee, gevat in een geriemde omlijsting, draagt een gebroken, gebogen fronton en een omlijste, ronde oculus tussen voluten. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige en in de topgeleding getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting met oren en onderdorpel, op de eerste verdieping geaccentueerd door driehoekige frontons, op de tweede door entablementen op gegroefde voluutconsoles. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. In de middenas van het risaliet rust de dakkapel met pilasters, een entablement, gebogen, gebroken fronton en siervaas, op gekoppelde, uitgelengde voluutconsoles.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Woon- en handelspand in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3967 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.