erfgoedobject

Jongensschool en onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
39678
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39678
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning rechts, heden ten dele leegstaand en ten dele in gebruik van de natuurvereniging "De Bergstijgers", opgericht in 1848, op het kadaster ingetekend in 1849; op een plan voor verbeteringswerken naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1881 ontbreken de drie linker traveeën; de schoolvleugel omvat er een centrale, dubbele ingang (huidige zesde travee) met links een meisjesklas en rechts de jongensklas.

Aangepast en uitgebreid met drie linker traveeën naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1906, zie ook bouwnaden achtergevel en kadasterschetsen van 1908. De gemeentelijke vergunning voor een nieuw schoollokaal en het verhogen van de onderwijzerswoning dateert van 4 juni 1907.

Met schijnvoegen gecementeerde schoolvleugel, acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Traveeën geritmeerd door pilasters waartussen grote rechthoekige vensters voor maximale lichtinval; rechthoekige deur in derde en zesde travee. Achtergevel met drielichten in verdiepte steekbogige gevelvlakken.

Onderwijzerswoning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Lijstgevel, met schijnvoegen gecementeerde begane grond met rechthoekige muuropeningen naderhand voorzien van rolluikkasten; latere bovenverdieping naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1906, zie ook de bouwnaad in zij- en achtergevel, met imitatiebanden en getoogde vensters in bandomlijsting. Ten zuidoosten parallelle schoolvleugel uit de jaren 1930, op het kadaster ingetekend in 1937; nu in gebruik als gemeentelijke bibliotheek.

  • Gemeentearchief Herselt, Bouwdienst, Bouwvergunningen 1900-1929, 1.778.511, nummer 3718.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Herselt, 1849/19, 1908/29, 1937/44.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen S 18, Herselt.
  • AERTS T., "Herselt in beeld", Kontich, 1978.
  • DE BELIE W., Herselt, Oudheidkundige gegevens, deel I, Kontich, 1973, p. 63.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jongensschool en onderwijzerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39678 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.