Café in eclectische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Ernest Van Dijckkaai
Locatie Ernest Van Dijckkaai 30, Antwerpen (Antwerpen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Café in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1887 gebouwd in opdracht van de heer F. Peeters. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden Omstreeks 1979 gesloopt voor de bouw van een kantoor- en woongebouw op de hoek van Ernest Van Dijckkaai en Zand.

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak, met achtergevel aan het Zand. De lijstgevel heeft een parement uit baksteenmetselwerk, met witgeschilderde banden uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon op consoles met ijzeren leuning tussen postamenten. Drieledige cafépui met brede, getoogde terrasdeuren in geriemde omlijsting op doorgetrokken imposten, een hanenkam en diamantkop als sluitsteen. Registers van getoogde bovenvensters met eenzelfde omlijsting en sluitsteen, de borstweringen van de zijtraveeën geaccentueerd door tegelpanelen op de eerste verdieping. Een houten kroonlijst op klossen en consoles vormt de gevelbeëindiging. Bepleisterde en beschilderde achtergevel met schijnvoegen op de begane grond, hardstenen plint, rechthoekige deur- en vensteropeningen met onderdorpel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1887#1546.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Ernest Van Dijckkaai

Ernest Van Dijckkaai (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.