Teksten van Café in eclectische stijl

Café in eclectische stijl ()

Café in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1887 gebouwd in opdracht van de heer F. Peeters. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden Omstreeks 1979 gesloopt voor de bouw van een kantoor- en woongebouw op de hoek van Ernest Van Dijckkaai en Zand.

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak, met achtergevel aan het Zand. De lijstgevel heeft een parement uit baksteenmetselwerk, met witgeschilderde banden uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon op consoles met ijzeren leuning tussen postamenten. Drieledige cafépui met brede, getoogde terrasdeuren in geriemde omlijsting op doorgetrokken imposten, een hanenkam en diamantkop als sluitsteen. Registers van getoogde bovenvensters met eenzelfde omlijsting en sluitsteen, de borstweringen van de zijtraveeën geaccentueerd door tegelpanelen op de eerste verdieping. Een houten kroonlijst op klossen en consoles vormt de gevelbeëindiging. Bepleisterde en beschilderde achtergevel met schijnvoegen op de begane grond, hardstenen plint, rechthoekige deur- en vensteropeningen met onderdorpel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1887#1546.

Bron: -
Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo: Café in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297650 (geraadpleegd op )


Café in eclectische stijl ()

Burgerhuis van drie traveeën en vier bouwlagen met plat dak, in het vierde kwart van de 19de eeuw te dateren. Bakstenen lijstgevel met witgeschilderde banden. Licht getoogde deur en vensters met lekdrempels en gedeeltelijk gevat in een omlijsting voorzien van een diamantsluitsteen. Hoofdverdieping gemarkeerd door balkon op consoles met ijzeren leuning tussen postamenten. De borstweringen van de zijramen zijn verlevendigd met faience-tegels, momenteel gedeeltelijk verborgen achter reclameborden.


Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs:  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Goossens, Miek; Plomteux, Greet: Café in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3969 (geraadpleegd op )