erfgoedobject

Oud Hof van Coppens

bouwkundig element
ID
39718
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39718

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oud Hof van Coppens
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve genaamd "Oud hof van Coppens", heden in twee eigendommen verdeelde gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit de 18de en 19de eeuw. De hergebruikte imposten van arkose met bouwjaar 1737 van de bakstenen steekbooginrijpoort naar het erf, dateren de oude kern, waarvan het verbouwde en verdeelde boerenhuis rest.

Eénlaags huis van baksteen afgedekt met een zadeldak (kunstleien) op geprofileerde modillons; een oorspronkelijke rondboogdeur in een omlijsting van bruine zandsteen met imposten, sluitsteen en druiplijst (nummer 3) en kopieën daarvan in zandstenen en arduinen uitvoering; de vensteromlijstingen en de dakkapellen van nummer 5 dateren van de verbouwing circa 1970. Bakstenen stallen en langsschuur uit dezelfde tijd: bouwjaar 1896 aangegeven door middel van uitstekende baksteenkoppen in de puntgevel van de schuur.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oud Hof van Coppens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39718 (Geraadpleegd op )