erfgoedobject

Burgerhuis of meergezinswoning in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
3972
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3972

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de wagenmaker Louis Van der Veken, naar een ontwerp door Joseph Steurs uit 1886. Van deze in Borgerhout gevestigde architect zijn op het toenmalige grondgebied van de stad Antwerpen slechts enkele bouwdossiers teruggevonden, alle daterend van omstreeks 1885, en voor burger- of winkelhuizen in conventionele neoclassicistische stijl.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, werd oorspronkelijk op begane grond en eerste verdieping belijnd door schijnvoegen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede zijrisaliet. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping geaccentueerd door oren en een sluitsteen, met onderdorpel en gietijzeren parapet. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui, oorspronkelijk enkelhuisopstand, geflankeerd door een inrijpoort.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1886#1174.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis of meergezinswoning in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3972 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.