Teksten van Burgerhuis of meergezinswoning in neoclassicistische stijl

Burgerhuis of meergezinswoning in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis of meergezinswoning in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de wagenmaker Louis Van der Veken, naar een ontwerp door Joseph Steurs uit 1886. Van deze in Borgerhout gevestigde architect zijn op het toenmalige grondgebied van de stad Antwerpen slechts enkele bouwdossiers teruggevonden, alle daterend van omstreeks 1885, en voor burger- of winkelhuizen in conventionele neoclassicistische stijl.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, werd oorspronkelijk op begane grond en eerste verdieping belijnd door schijnvoegen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede zijrisaliet. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping geaccentueerd door oren en een sluitsteen, met onderdorpel en gietijzeren parapet. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui, oorspronkelijk enkelhuisopstand, geflankeerd door een inrijpoort.

Auteurs:  Braeken, Jo

Stadswoning ()

Breedhuis met vier traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) uit 1886. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met recent gewijzigde begane grond. Horizontaal gemarkeerd door doorlopende lekdrempels en kordons (donker geschilderd). Risaliet vormende twee rechter traveeën. Rechthoekige vensters in riemomlijsting en met gietijzeren leuning; de hoofdverdieping is verder gemarkeerd door imitatiebanden en door bijkomende oren en sleutel aan de vensters. Borstweringen met spiegelwerk. Recente gootlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1886, Modern Archief 20.227, dossier 1174: architect J. Steurs.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek