Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1881 opgetrokken in opdracht van de mandenmaker G.J. Cools.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met enkelhuisopstand, schijnvoegen op de begane grond en een plint uit blauwe hardsteen. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters in vlakke omlijstingen, met panelen onder de lekdrempels. Het klassieke hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op consoles, wordt onderbroken door het houten dakvenster met vleugelstukken en een driehoekig fronton. Verbouwde pui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuis ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1881 opgetrokken in opdracht van de heer G.J. Cools.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met schijnvoegen op de begane grond en een plint uit blauwe hardsteen. Registers van rechthoekige vensters in omlijsting van platte banden, met panelen onder de lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op modillons, onderbroken voor een dakvenster met kleine vleugelstukken en driehoekig fronton. Verbouwde pui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek