erfgoedobject

Hoeve Smeyersmark

bouwkundig element
ID
39746
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39746

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruime gesloten hoeve met bakstenen gebouwen uit 18de en 19de eeuw, gegroepeerd rondom een geplaveid erf. Overluifelde inrijpoort voorzien van een korfboogpoort met arduinen omlijsting.

Eénlaags boerenhuis (nok loodrecht op straat) van acht traveeën afgedekt met een zadeldak (pannen), voorzien van een klokkenruiter en houten daklijstbalkjes, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgekalkte baksteenbouw met gepikte plint. Beluikte ingeschreven steekboogvensters in vlakke arduinen omlijstingen met verbindende kordons ter hoogte van lateien en onderdorpels. Gelijkaardige deur met tussendorpel. Beide rechtertraveeën werden naderhand met een verdieping verhoogd en tussen beide vensters werd er een bijkomende deur aangebracht. Zijgevels met vlechtingen.

Stalvleugels (nok loodrecht op huis) voorzien van rechthoekige muuropeningen sommige met omlijstingen van arduin (19de eeuw). Rechts werd een van elders afkomstige wapensteen ingemetseld.

Langsschuur (nok loodrecht op straat) afgewerkt met aandak, vlechtingen en topstuk; inrit onder houten latei. Veldpoort naast de woning en ommuurde tuin erachter.

Sedert 1964 buiten bedrijf.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975

Aanvullende informatie

De omgeving van Hoeve Smeyersmark wordt ten oosten bepaald door een ommuurde tuin en een omhaagde boomgaard. Ten westen bevindt zich een kleine weide.

Auteurs : Declercq, Daan
Datum: 25-03-2016

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Smeyersmark [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39746 (Geraadpleegd op 22-06-2021)