Winkelhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Van Schevensteen, naar een ontwerp door de architect François Dens uit 1907.

Het winkelhuis Van Schevensteen behoort tot de vroege realisaties van François Dens, die actief was vanaf 1906 tot begin jaren 1950. In deze periode paste hij een klassiek architectuuridioom toe met kenmerken ontleend aan de Italiaanse renaissance en het neo-Grec, waarvan het hotel Dembitzer uit 1906 in de Lange Herentalsestraat een representatief voorbeeld is. Realisaties in art-nouveaustijl zoals het appartementsgebouw De Win uit 1913 op de hoek van Simonsstraat en Lange Kievitstraat vormden de uitzondering. Na de Eerste Wereldoorlog ontplooide de architect een succesvolle loopbaan in dienst van de burgerij en het bedrijfsleven. Daarbij legde Dens zich zoals zijn generatiegenoot Alfred Portielje in het bijzonder toe op de ontwikkeling van de typologie van het standingvolle appartementsgebouw. Zijn realisaties op dat vlak evolueerden tijdens de jaren 1920 en 1930 in stijl van beaux-arts, over art deco naar een zakelijk modernisme.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit gele baksteen in kruisverband, verlevendigd met rode baksteen voor ontlastingsbogen, speklagen, onderdorpels en de fries. De oorspronkelijke houten winkelpui met zijportaal en art-nouveau-roeden in de vitrine is verdwenen. Getoogde bovenvensters met hardstenen lekdrempels. Een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging; dakkapel met driehoekig fronton.