erfgoedobject

Hoeve van Hondskalle

bouwkundig element
ID: 39755   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39755

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), daterend uit 18de en 19de eeuw. Inrit naar het geplaveide erf opgenomen in de dienstgebouwen.

Boerenhuis met één bouwlaag en zes traveeën afgedekt met een zadeldak voorzien van een klokkenruiter en van geprofileerde houten modillons, gedateerd 1759 op de slof van een moerbalk binnenin en eveneens op de deurlatei. Getraliede rechthoekige vensters met nieuwe lateien doch oude natuurstenen posten van negblokken. Rechthoekige deur in een arduinen omlijsting met bouwjaar op de latei en inscriptie PDV boven een eg op de vierkante sluitsteen; bekronend oculus. Rechts werd einde 19de eeuw een bijkomende deur aangebracht.

Stallen en aanhorigheden zonder noemenswaardigheden, daterend uit de 19de eeuw. Bakstenen langsschuur met zadeldak (pannen), gedateerd 1841 door middel van baksteenkoppen in een zijgevel en met bakstenen kruismotief en initialen van de bouwer JBVHW (Jan Baptist van Herrewegen) in de tweede zijgevel.

Ommuurde tuin achter het boerenhuis.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve van Hondskalle [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39755 (Geraadpleegd op 01-11-2020)