erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
39757
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39757

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit einde 18de eeuw. Inrijpoort onder houten latei opgenomen in een dienstgebouw. Eénlaags boerenhuis van zeven traveeën afgedekt met een zadeldak (recente pannen), op arduinen modillons, gedateerd anno 1785 onder een windmolen en de initialen PDM in een gevelsteen boven de deur.

Baksteenbouw met gecementeerde plint. Beluikte steekboogvensters in arduinen omlijstingen onderling verbonden door vlakke cordons aan boven- en onderdorpels. Gelijkaardige deur met houten tussendorpel, waaier en bekronende gevelsteen met bouwjaar.

Stallen voorzien van rechthoekige deuren en vensters in arduinen omlijstingen. Dwarsschuur afgedekt met een zadeldak (pannen) met wolfseinde; oude kern met resten van vakwerkbouw doch vernieuwd baksteenmetselwerk.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39757 (Geraadpleegd op )