erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
39758
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39758

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesloten hoeve met gebouwen van baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een ruime binnenplaats en daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Overluifelde inrijpoort onder houten latei op natuurstenen posten. Tweede inrijpoort evenals de veldpoort ertegenover, opgenomen in de stalvleugel. Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met verhoogde begane grond, zeven traveeën en een zadeldak (pannen). Beluikte rechthoekige vensters met sponning en bakstenen ontlastingsboog; gelijkaardige deur met houten tussendorpel en waaier. In het verlengde, een diensttravee voorzien van een vierkant venster en een rechthoekige deur met zandstenen posten en negblokken. Zijgevel afgewerkt met vlechtingen, arduinen top- en schouderstukken; een bakstenen niskapelletje boven het bouwjaar 1824.

Stallen voorzien van rechthoekige muuropeningen, waarvan sommige in brede omlijstingen van natuursteen met zware lateien.

Langsschuur voorzien van een poort onder gestrekte latei en afgewerkt met vlechtingen, top- en schouderstukken in de zijgevel.

Achter de woning, een ommuurde moestuin met bakhuis. Mooi geheel.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Opgaande tamme kastanje

  • Is deel van
    Sint-Pieters-Kapelle


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39758 (Geraadpleegd op )