erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 39758   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39758

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesloten hoeve met gebouwen van baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een ruime binnenplaats en daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Overluifelde inrijpoort onder houten latei op natuurstenen posten. Tweede inrijpoort evenals de veldpoort ertegenover, opgenomen in de stalvleugel. Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met verhoogde begane grond, zeven traveeƫn en een zadeldak (pannen). Beluikte rechthoekige vensters met sponning en bakstenen ontlastingsboog; gelijkaardige deur met houten tussendorpel en waaier. In het verlengde, een diensttravee voorzien van een vierkant venster en een rechthoekige deur met zandstenen posten en negblokken. Zijgevel afgewerkt met vlechtingen, arduinen top- en schouderstukken; een bakstenen niskapelletje boven het bouwjaar 1824.

Stallen voorzien van rechthoekige muuropeningen, waarvan sommige in brede omlijstingen van natuursteen met zware lateien.

Langsschuur voorzien van een poort onder gestrekte latei en afgewerkt met vlechtingen, top- en schouderstukken in de zijgevel.

Achter de woning, een ommuurde moestuin met bakhuis. Mooi geheel.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties

  • Is deel van
    Sint-Pieters-Kapelle
    Sint-Pieters-Kapelle (Herne)

  • Is gerelateerd aan
    Opgaande tamme kastanje
    Rasbeekstraat zonder nummer (Herne)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39758 (Geraadpleegd op 17-07-2019)