erfgoedobject

Leppershoeve

bouwkundig element
ID
39759
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39759

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leppershoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Omvangrijk ensemble van bakstenen gebouwen, waarbij ook een stokerij hoorde; het geheel met geplaveide binnenplaats dateert uit 18de, 19de en 20ste eeuw.

Inrijpoort onder houten latei met arduinen posten naast een voetgangersdoorgang in een arduinen omlijsting.

Ertegenover, boerenhuis van zes traveeën, afgedekt met een zadeldak (nieuwe pannen) met een klokkenruiter, en daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Baksteenbouw met gebruik van arduin, afgewerkt met een brede fries van rechte en overhoekse muizentand. Verhoogde begane grond voorzien van een arduinen kelderdeur en een pui met dubbele trap. Deur en vensters in rechthoekige omlijstingen van arduin met verbindend kordon ter hoogte van de dorpels, en overspannen met een ontlastingsboog van één rollaag.

Haaks bijgebouw tegen de achtergevel voorzien van houten kozijnvensters en een hergebruikte gesneden houten latei van een vroegere tuindeur, met inscriptie 1738.

Recente stallen. Ertegenover een langsschuur onder wolfsdak (pannen), waarvan het algemeen volume aansluit bij de 17de- en 18de-eeuwse schuurtypes en waarvan sporen wijzen op oorspronkelijke vakwerkbouw; recentere herstellingen in het metselwerk en aanleunende bijgebouwen.

Tegenover het woonhuis, een kleinere langsschuur van baksteen onder zadeldak (pannen) uit de 18de eeuw; sporen van stijl- en regelwerk onder meer in de schuurpoort. Zijgevel met aandak, vlechtingen en topstuk.

Naast de woning, de voormalige, schuin ingeplante stokerij; bakstenen gebouw met zadeldak (pannen), afgewerkt met vlechtingen.

Omheinde moestuin achter de woning.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Leppershoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39759 (Geraadpleegd op 03-03-2021)