erfgoedobject

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

bouwkundig element
ID
39764
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39764

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, volgens de literatuur opklimmend tot de 17de eeuw; in de Atlas der Buurtwegen van 1843 komt ze echter nog niet voor, althans niet op deze plaats en op het kadaster werd ze pas ingetekend in 1897.

Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Neobarokke klokgevel met decoratieve verwerking van gesinterde baksteen voor omlijstingen en topaflijning; rondboogdeur met bekronende oculus, voorzien van ijzeren tracering AVM; flankerende, beschilderde lisenen onder gereduceerd kroonlijstje. Oculi in de zijgevel.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Herselt, 1897/7.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39764 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.