Boswachterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boswachterswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel de Merode

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein de Merode

Beschrijving

Boswachterswoning van het prinselijk domein de Merode (Westerlo, Polderstraat nummers 49-51). Aan straatzijde toegangspoort bestaande uit geblokte bakstenen pijlers met bekronend wapenschild en ijzeren hek; eikendreef in het verlengde.

L-vormige bakstenen constructie van één bouwlaag onder haakse zadeldaken met dakvensters (nok parallel aan en loodrecht op de straat, zwarte en rode Vlaamse pannen), uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Markante, decoratieve verwerking van knoestig hout, onder meer voor omlijstingen en muurbanden. Polygonale hoektoren met lichtgleuven, onder leien spits met windvaantje, in de zuidwestelijke hoek.