Kapelleke van de Maarschalk

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Maria; gelegen te midden van een perk met linden en toegankelijk via een dreefje met essen. In de 18de eeuw gebouwd ter nagedachtenis van veldmaarschalk Jan-Filips-Eugeen de Merode, Heer van Herselt en Westerlo (1674-1732), die de prachtige dreven liet aanleggen in de omgeving van het kasteel, zie inleiding Bergom). Het precieze bouwjaar werd nog niet achterhaald, maar op de kaart van de Ferraris, opgemaakt in 1771-1777, is de kapel wel aanwezig. In de volksmond ook "Molenskapelleke" genoemd naar de voormalige nabijheid van de Bergomse molen, zie Oude Baan 107.

Laat-barokke kapel met classicerende inslag op cirkelvormige plattegrond onder leien koepeldak met ijzeren kruis. Baksteenbouw, geritmeerd door bepleisterde en beschilderde pilasters die de geprofileerde daklijst dragen. Metselwerk in kruisverband met decoratief uitgewerkt voegwerk (ruit- en kruismotieven). Oculi in omlijsting van ijzerzandsteen en korfboogdeurtje met sluitsteen en imposten, eveneens van ijzerzandsteen. Bepleisterd en beschilderd interieur met koepelgewelf; houten altaar met rocaille motieven.