Kapel toegewijd aan Maria; gelegen te midden van een perk met linden en toegankelijk via een dreefje met essen. In de 18de eeuw gebouwd ter nagedachtenis van veldmaarschalk Jan-Filips-Eugeen de Merode, Heer van Herselt en Westerlo (1674-1732), die de prachtige dreven liet aanleggen in de omgeving van het kasteel, zie inleiding Bergom). Het precieze bouwjaar werd nog niet achterhaald, maar op de kaart van de Ferraris, opgemaakt in 1771-1777, is de kapel wel aanwezig. In de volksmond ook "Molenskapelleke" genoemd naar de voormalige nabijheid van de Bergomse molen, zie Oude Baan 107.
Laat-barokke kapel met classicerende inslag op cirkelvormige plattegrond onder leien koepeldak met ijzeren kruis. Baksteenbouw, geritmeerd door bepleisterde en beschilderde pilasters die de geprofileerde daklijst dragen. Metselwerk in kruisverband met decoratief uitgewerkt voegwerk (ruit- en kruismotieven). Oculi in omlijsting van ijzerzandsteen en korfboogdeurtje met sluitsteen en imposten, eveneens van ijzerzandsteen. Bepleisterd en beschilderd interieur met koepelgewelf; houten altaar met rocaille motieven.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Aan weerszijden van de kapel werden twee geënte lindes geplant. Deze twee lindes zijn typische kapelbomen die een kapel gewijd aan Maria begeleiden.
Het kapelletje werd gebouwd in de 17de eeuw en is voor het eerst zichtbaar op een figuratieve kaart uit 1720 en werd dus wellicht in opdracht van Jean-Philippe-Eugène de Merode opgericht. Op datzelfde plan staan veel bomen afgebeeld, maar geen bij de kapel. Wellicht werden deze dus later toegevoegd.
Intussen werd een van de twee lindes geveld.
Rijksarchief Brussel, Kaarten en plannen uit het Familie-archief de Merode-Westerlo, Figuratieve kaarten van Westerlo (1720) (Merode KPT 2 n°05, n°07 en n°08/1).