Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming

Beschrijving

Parochie opgericht in 1952, in 1960-1962 gevolgd door de bouw van een kerk met gestileerde gotisch aandoende elementen naar ontwerp van architect R. Van Steenbergen (Beerse).

Georiënteerde, eenbeukige kerk met aangebouwde westtoren met rijzige spits, toegangsportaal met aansluitend schip van vijf traveeën, transept van één travee ingebouwd tussen schoolvleugel (noord) en pastorie (zuid), gereduceerd, lager koor van één travee met vlakke sluiting. Onderkelderde, sobere baksteenbouw onder leien bedaking; spitsbogige muuropeningen. Gedenkstenen in het portaal van de westgevel, verwijzend naar de inwijding in 1963 (links) en de eerstesteenlegging in 1960 (rechts). De onderbouw wordt ingenomen door een weekkapel en parochielokalen.

Sober bepleisterd en beschilderd interieur oorspronkelijk met dito spitstongewelf, heden met verlaagd plafond; gekoppelde vensters in verdiepte, spitsbogige gevelvlakken.

• Administratie voor Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Afdeling Antwerpen, Dossier A/1184.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Herselt, 1963/13.
  • NESTOR L., Herselt, ons lieflijk dorpje, s.l., 1987, p. 22.