erfgoedobject

Wezelkapel

bouwkundig element
ID
39779
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39779

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wezelkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen op de hoek met Bleidenhoek: "Wezelkapel", toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Benaming verwijzend naar het gehuchtje Wezel, waarvan de oudste vermelding opklimt tot 1213. Vraag om oprichting van een eigen kapel in 1727; juiste bouwdatum onbekend, doch de kapel is aangeduid op een plan betreffende de grensscheiding tussen de parochies Herselt en Westerlo van 1763 en op de Ferrariskaart van 1771-1777. Een figuratieve kaart van 1769 toont de kapel als enig stenen gebouw van het gehucht.

Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met rechte sluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien), huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw(?). Puntgevel met korfboogdeur, oculi in de zijgevels.

Bepleisterd en beschilderd interieur, tongewelf met cassetten.

  • AERTS T., De O.L.Vrouwkapel te Wezel (Herselt), in Mededelingenblad Heemkring Kanton Westerlo, VII, 1980, nummer 1, p. 11-1.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Wezelkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39779 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.