Hof ten Dorp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Dorp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ten Dorp

Beschrijving

Eertijds van de abdij van Grimbergen afhankelijke semi-gesloten hoeve met in L-vorm ingeplante gebouwen en geplaveide binnenplaats. Boerenhuis met één verdieping en zadeldak (pannen), met een behouden traditionele kern (de 17de en 18de eeuw) aangeduid door de vensters van de opkamer (twee rechter traveeën van de erfzijdegevel) boven een gootsteen: kruisvensters met uitspringende lateien en middenkalven en posten verrijkt met hoekstenen. In dezelfde, gecementeerde gevel, vier beluikte steekboogvensters en een soortgelijke deur met kwartrond beloop van zandsteen (tweede helft 18de eeuw); verder nog drie keldervensters van zandsteen en een gootsteentje bij de opkamer. Zuidzijpuntgevel met een onderbouw van zandsteen en een met vlechtingen en schouderstukken afgewerkte bovenbouw van baksteenmetselwerk met een gevelsteen waarop het jaartal 1741; rechthoekige zandstenen deur en traditionele venstertjes in de top. Gecementeerde achtergevel met verbouwde rechthoekige muuropeningen. In het verlengde van het boerenhuis, stalling met afgeschuinde steekboogdeur (tweede helft 18de eeuw) en een recente bijbouw. In de haakse vleugel, langsschuur met zadeldak (pannen), en verbouwde inrijpoort, en een karrenhuis onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw; drie korfboogarcaden van strekse baksteen.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne