erfgoedobject

Spaans hof

bouwkundig element
ID
39812
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39812

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Spaans hof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Pittoresk geheel van een L-vormige vleugel waarin het boerenhuis en de stal zijn ondergebracht, en een alleenstaande, haaks ingeplante langsschuur uit de 19de eeuw. De éénlaagse vleugel opgetrokken uit baksteen op een gedeeltelijk gecementeerde plint van zandsteen en afgedekt met een afgesnuit zadeldak (pannen), behoudt mogelijk een oudere kern (17de eeuw?, zie hoevenaam). Rechthoekige vensters met boven- en onderdorpels van arduin (19de eeuw); bakstenen rondboogdeur met uitspringende imposten en sleutel en een getrapte druiplijst van baksteen.

Bakstenen langsschuurtje onder zadeldak (pannen); langsgevels met getrapte kroonlijst geritmeerd door smalle pilastertjes van baksteen; rechthoekige inrijpoorten met houten lateien en een ontlastingsboog van strekse baksteen waarvan het boogveld met gebogen platte lagen is opgevuld.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Spaans hof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39812 (Geraadpleegd op )