erfgoedobject

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

bouwkundig element
ID
39818
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39818

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bak- en zandstenen kerk in neogotische stijl (1874). Westtoren met spitsboogvormig portaal; reliëf met Madonna in het timpaan, gesigneerd J. Laumans, 1875. Ze vervangt een laatgotische kerk met renaissance- en rococogetinte elementen, naar verluidt onder meer een nis gedateerd 1650 en een westgevel gedateerd 1752.

Mobilair. Koorglasramen, gedateerd 1939. Gotisch Mariabeeld (16de eeuw?). Preekstoel met laat-renaissance ornamenten, eerste helft 17de eeuw.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

ontwerpplannen kerk

In het archief van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) zijn ontwerpplannen bewaard voor een nieuwe kerk, opgemaakt door provinciearchitect Gustave Hansotte, en gedateerd april 1871.

  • Beeldbank Onroerend Erfgoed, collectie Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML), Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw [online], https://id.erfgoed.net/afbeeldingen/430247 (geraadpleegd op 3 december 2024).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

publicatie 2015

In het jaarboek 2015 van heemkring Campenholt werd een artikel gepubliceerd met betrekking tot de (oude) kerk van Kampenhout.

  • CROON G. 2015: 'Tel est, Monsieur le Bourgmestre, l'état véritable de l'église de Campenhout', Heemkring Campenholt, Jaarboek.
Auteurs: Croon, Gerry
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

orgel

Op het doksaal bevindt zich een gedeelde orgelkast met een neogotische vormgeving waarvan het binnenwerk nog grotendeels waardevolle oude elementen bevat. Over de bouwer en herkomst van het oude materiaal is niets bekend.

De gedeelde kast is uitgewerkt in neogotische stijl. De zijpanelen zijn ramen, met metalen gaas bespannen. In de linkse kast bevindt zich alleen een grote magazijnbalg en de bombarde 16. Enkele van de prestantpijpen (vroegere frontpijpen) dragen een typische versiering. Volgens G. Potvlieghe werd identieke versiering eerder aangetroffen op pijpwerk van Le Royer uit de tweede helft van de 17de eeuw.

  • FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1975: Het historisch orgel in Vlaanderen, Deel IIa, Brabant - arr. Halle Vilvoorde, Brussel, 188-191.
Auteurs: Elsen, Liedewij
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Kampenhout


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39818 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.