erfgoedobject

Afspanning

bouwkundig element
ID
39828
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39828
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Zeven traveeën breed dubbelhuis met twee verdiepingen en zadeldak (pannen), uit het tweede en derde kwart van de 18de eeuw met latere aanpassingen. Witgeverfde baksteenbouw met uitspringende plint van zandsteen. Voormalige kruisvensters waarvan de omlijstingen met sponning en negblokken op de bovenverdieping bewaard bleven; op de begane grond werden ze circa 1960 verlaagd en verbreed; behouden dubbele bakstenen ontlastingsbogen en sporen van een zandstenen cordon ter hoogte der onderdorpels. Rechthoekige deur met houten tussendorpel en waaier, in een omlijsting op neuten, bekroond met een druiplijst op met diamantkop versierde consoles (19de eeuw). Bakstenen zijpuntgevels met vlechtingen, schouderstukken en links een topstuk. In de achtergevel, enkele bewaarde getraliede zandstenen vensters (voorheen bolkozijnen) met sponning en negblokken en een steekboogdeur op neuten met negblokken. Aanhorigheden, onder meer een in L-vorm met een inrijpoort naast de woning en een dwarsschuur achteraan, van baksteen met zadeldaken (pannen) afgesnuit aan de straatkant, uit de 19de eeuw. Steekboogpoort met zandstenen posten.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Afspanning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39828 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.