Hoeve Sint-Jozef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Sint-Jozef

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Sint-Jozef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Sint-Jozefshof

Beschrijving

Door een brede ringgracht volledig omsloten hoeve waarvan de in U-vorm opgestelde gebouwen rondom een geplaveid erf dateren uit de 18de eeuw, doch waarvan de oorsprong wellicht ouder is.

Poort geïntegreerd in de noordvleugel met zadeldak (pannen); houten latei op zandstenen consoles en doorgang voorzien van moer- en kinderbalken. In de noordwesthoek, L-vormig. Eénlaags boerenhuis met zadeldak (pannen) bekroond met een klokkenruitertje (naar verluidt eertijds jaartal 1734(6?) op de klok) met fraaie windwijzer. Witgekalkte baksteenbouw op gepikte onderbouw van zandsteen. Aangepaste rechthoekige vensters met houten latei. Rechthoekige deur van zandsteen met posten van negblokken uitlopend op kwartronde consooltjes onder de latei en met een op gelijkaardige wijze afgewerkt getralied bovenlicht. Vlaams venster met geprofileerde lateiconsooltjes, top- en schouderstukken. Onderkelderde haakse vleugel (noorden) met hoge zandstenen onderbouw en rechthoekige vensters van een opkamer. Zijpuntgevel met bakstenen vlechtingen, overhoeks top- en schouderstukken. Links, uitstekende keermuur met schouderstukken.

In de licht geknikte achtergevel, keldervenstertjes, rechthoekige vensters en twee gootstenen. Lage haakse bijbouw tegen de achtergevel van de westvleugel.

In het verlengde van het boerenhuis, stalvleugel met afgesnuit zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Baksteenmetselwerk op zandstenen sokkel; steekboogdeuren en rechthoekige vensters. Ten noorden, naast de inrijpoort, dienstgebouw met zadeldak (pannen); twee zandstenen deuren met negblokken en hoekconsoles, een zandstenen stalvenster (18de eeuw) en recentere muuropeningen. Op de oostzijde, alleenstaande langsschuur met zadeldak (pannen); met steunberen versterkte baksteenbouw op breukstenen sokkel. Beide zijpuntgevels door middel van gesinterde bakstenen gedateerd 1767 en afgewerkt met vlechtingen, overhoeks top- en schouderstukken; inrijpoorten met zandstenen hoekconsoles onder de houten latei. Van brede bepleisterde daklijst voorziene langsgevels met zandstenen vensters en deur met negblokken en lateiconsoles

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne