erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
39844
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39844

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Traditioneel boerenhuis uit de 17de-18de eeuw, eertijds volledig omgracht, waarvan heden nog twee L-vormige armen overblijven.

Mank boerenhuis afgedekt met een zadeldak (pannen) op geprofileerde daklijstbalkjes. Zandsteenbouw in breuksteenverband op een plint met kwarthol profiel. Voorgevel van vijf traveeën met een duidelijke bouwnaad na de twee linkertraveeën van de opkamer, zodat de "stenen kamer" nog uit de 17de-18de eeuw zou kunnen dateren en het anderhalf hoog gedeelte eerder uit midden 18de eeuw.

Getraliede opkamervensters met slagvensters en kruiskozijnen van zandsteen waarvan de uitspringende middenkalven een geprofileerd cordon vormen; gootsteentje in de zijgevel en klein vierkant venstertje in de achtergevel. Het anderhalf hoog deel met een lagere plint, is voorzien van twee getraliede kruisvensters en twee steekboogvormige zoldervensters van zandsteen; traditionele rondboogdeur met kwartholle dagkantbeloop op geprofileerde neutjes, de omlijsting nog voorzien van negblokken, imposten, smalle sluitsteen en druiplijst en een ovaalrond oculus eveneens met sleutel en waterlijst. In de achtergevel, een beluikt rechthoekig venstertje en een halfkruisvenster. Manke zijgevel met een bovenbouw, schouderstukken, vlechtingen, en twee oculi van baksteen en twee vierkante venstertjes van zandsteen.

Rechts, in het verlengde, langsschuurtje onder zadeldak (pannen) uit de 19de eeuw; keermuur van zandsteen afgewerkt met bakstenen vlechtingen. Ertegenover, verbouwd stalletje met zadeldak (pannen) uit de 19de eeuw; keermuur van zandsteen afgewerkt met bakstenen vlechtingen. Ertegenover, verbouwd stalletje met zadeldak (pannen) en behouden vlechtingen in de zijgevel.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39844 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.