erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 3986   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3986

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1882 gebouwd in opdracht van de heer G. De Pooter. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Omstreeks 1987 gesloopt voor de bouw van het wooncomplex Guldenberg.

Rijhuis oorspronkelijk met enkelhuisopstand van twee traveeƫn en vier bouwlagen onder een mansardedak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, entablementen en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. De bovenverdiepingen worden geritmeerd door pilasters met ingediepte schacht, op de eerste verdieping op een hoog basement met diamantkoppen en Dorisch kapiteel, over de bovenste twee verdiepingen in kolossale orde met schachtring en Ionisch kapiteel. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, in de topgeleding met individuele lekdrempel en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op tandlijst en klossen vormt de gevelbeƫindiging; twee houten dakkapellen met driehoekig fronton. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1882#1538.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3986 (Geraadpleegd op 25-02-2020)