erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
3986
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3986
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1882 gebouwd in opdracht van de heer G. De Pooter. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Omstreeks 1987 gesloopt voor de bouw van het wooncomplex Guldenberg.

Rijhuis oorspronkelijk met enkelhuisopstand van twee traveeën en vier bouwlagen onder een mansardedak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, entablementen en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. De bovenverdiepingen worden geritmeerd door pilasters met ingediepte schacht, op de eerste verdieping op een hoog basement met diamantkoppen en Dorisch kapiteel, over de bovenste twee verdiepingen in kolossale orde met schachtring en Ionisch kapiteel. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, in de topgeleding met individuele lekdrempel en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op tandlijst en klossen vormt de gevelbeëindiging; twee houten dakkapellen met driehoekig fronton. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1882#1538.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3986 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.