Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1882 gebouwd in opdracht van de heer G. De Pooter. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Omstreeks 1987 gesloopt voor de bouw van het wooncomplex Guldenberg.

Rijhuis oorspronkelijk met enkelhuisopstand van twee traveeën en vier bouwlagen onder een mansardedak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, entablementen en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. De bovenverdiepingen worden geritmeerd door pilasters met ingediepte schacht, op de eerste verdieping op een hoog basement met diamantkoppen en Dorisch kapiteel, over de bovenste twee verdiepingen in kolossale orde met schachtring en Ionisch kapiteel. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, in de topgeleding met individuele lekdrempel en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op tandlijst en klossen vormt de gevelbeëindiging; twee houten dakkapellen met driehoekig fronton. Verbouwde pui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Burgerhuis ()

Enkelhuis met twee traveeën en vier verdiepingen, pseudo-mansardedak (Vlaamse pannen en leien) en twee dakkapellen met driehoekig houten fronton, daterend uit 1882. Bepleisterde en beschilderde gevel geritmeerd door versierde pilasters met ingediepte schachten; op de tweede verdieping op hoog basement met diamantkoppen; op de derde en vierde verdieping in kolossale orde opgesteld en verrijkt met schachtring en komposiet kapiteel. Eenvoudige hoofdgestellen die bouwlagen markeren en lekdrempels verbinden. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Kroonlijst met tandlijst op klossen en caissons. De benedenverdieping verbouwd in de loop van de 20ste eeuw.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1882, Modern Archief 20.199, dossier 1538.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek