erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
39862
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39862

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Boerenhuis met één verdieping en mank zadeldak (recente pannen), gedateerd in een ruitvormige steen boven de voordeur "AV MA/ 1768".

Gedecapeerde zandsteenbouw (cementvoegen) met een latere verhoging en een vergroting naar achteren toe in baksteenmetselwerk. In de voorgevel twee voormalige kruisvensters met sponningbeloop, negblokken en nieuwe luiken, een kloosterkozijn met uitspringend middenkalf, en een rechthoekige deur met negblokken en lateiconsooltjes van zandsteen. Linkerzijgevel met een gecementeerde bovenbouw, een bakstenen steunbeer en een rechthoekige poort (in de vergroting van baksteen), een zandstenen venstertje met negblokken, en een traditioneel rondboogdeurtje: omlijsting met negblokken, een kwartholle neg vertrekkend uit geprofileerde, uitspringende imposten en een in de druiplijst opgenomen sluitsteen. Rechterzijgevel met een bekleding van hangende pannen boven een zandstenen onderbouw.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39862 (Geraadpleegd op )