erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
39864
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39864

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met anderhalve verdieping en afgesnuit zadeldak (pannen), in kern opklimmend tot de 17de-18de eeuw, doch verbouwd in de loop van 19de en 20ste eeuw. Zandsteenbouw met een uitspringende afgeschuinde plint. Aan de straatkant, voutekamer van twee traveeën met een gootsteentje. Rechthoekige vensters met zandstenen posten; rechthoekige deur met afgeronde latei, in een omlijsting van gesinterde baksteentjes met neuten en een smalle druiplijst (19de eeuw). Haakse dienstgebouwen onder zadeldak (pannen); jaartal 1856 in het langsschuurtje; baksteenbouw met een getrapte bakstenen daklijst; in de langsgevel, rechthoekige deur en vensters verrijkt met negblokken.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39864 (Geraadpleegd op )