erfgoedobject

Pastorie Sint-Servatiusparochie

bouwkundig element
ID
39866
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39866

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Ommuurde pastorie met kern uit de tweede helft van de 17de eeuw, vergroot en aangepast tijdens de 19de eeuw. In de omheiningsmuur (deels van bak-, deels van zandsteen), overluifelde inrijpoort geflankeerd door zandstenen steunbeertjes; rondboogpoort met negblokken, uitspringende imposten, verankerde druipende sluitsteen en waterlijst. Tweeverdiepingshuis met zadeldak (kunstleien) en een klokkenruitertje (rechts), heden met zeven traveeën, de beide rechtse resulterend van de vergroting in 1838 (jaartal in de zijgevel).

Zandsteenbouw in breuksteenverband voor het oorspronkelijk gedeelte, met nieuwe voegen van cement en op een afgeschuinde plint met uitsparingen voor de muuropeningen; gevelcementering voor het bijgebouwde deel. Laatstgenoemde uitspringend in de voorgevel, is voorzien van rechthoekige muuropeningen en van gecementeerde schouderstukken in de zijgevel. Het oorspronkelijke deel was voorheen een dubbelhuis (zie achtergevel) waarvan de binnenhuisordonnantie en de voorgevel sterk werden aangepast; sporen van de vroegere deuromlijsting met vierkant bovenlichtje in de heden blinde middentravee; een dichtgemetseld venstertje met negblokken naast deze deur, en twee gelijkaardige venstertjes op de bovenverdieping; overigens aangepaste rechthoekige vensters en bijkomende deur ter plaatse van een vroeger venster. In de achtergevel bleef de centrale deur behouden: zandstenen posten op hoge met profiel gemarkeerde neuten, vierkante imposten, boogstukken die een smalle gestrekte latei dragen, en een getralied rechthoekig bovenlicht met uitgespaarde zwikken en gestrekte druiplijst. Beluikte bovenvensters met lekdrempels van arduin (19de eeuw); de getraliede rechtse benedenvensters bewaren de oorspronkelijke zandstenen posten met negblokken en sponning (eertijds kruiskozijnen) en het wigvormig ontlastingssysteem in een mooier gekapte steenlaag; de beide linkervensters kregen een verlaagde latei en een ontlastingsboog van gesinterde baksteentjes.

Het gelijkvloerse linkervertrek bewaart een mooie stuczoldering en een bovenboezem van een schouw in Louis XV-stijl; eveneens stucornamenten in de vroegere hal (uit bouwperiode?). Op de zolderverdieping, met traditioneel dakgebint en een tussenwand van leem, bleef de vroegere rechterbuitengevel behouden: baksteenmetselwerk afgewerkt met vlechtingen, verrijkt met een zandstenen speklaag en voorzien van een ingemetselde zandstenen deur met negblokken onder een grote ontlastingsboog; eveneens zichtbare gevelsteen met jaartal 1661.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Servatiusparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39866 (Geraadpleegd op 23-06-2021)