erfgoedobject

Kosterij

bouwkundig element
ID
39868
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39868

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kosterij
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige kosterij, omheind met een breukstenen muur. Zes traveeën breed tweeverdiepingshuis met pannen zadeldak (nok loodrecht op straat) uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Baksteenmetselwerk met gebruik van zandsteen. Voorgevel met gecementeerde plint (ringen voor paarden) en zandstenen hoekstenen. Beluikte rechthoekige vensters met zandstenen omlijstingen waarvan drie het oorspronkelijk laat 18de-eeuws houtwerk behouden. Rechthoekige deur in een meer uitgewerkte omlijsting met classicistische inslag: posten op hoge neuten, met diamantpunt versierde imposten verbonden door een met loofwerk verrijkte tussendorpel, en een hoog entablement met bekronende druiplijst. Achtergevel met breukstenen begane grond met getraliede vensters en blinde bovenverdieping van baksteen. Zijpuntgevels met schouderstukken en vlechtingen, gecementeerd aan de straatkant en voorzien van toegevoegde deur en vensters met lekdrempels van arduin. Zandstenen deurtje met negblokken in de omheiningsmuur. Bakstenen bijgebouwen zonder belang.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kosterij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39868 (Geraadpleegd op )