erfgoedobject

Sint-Servatiuskapel

bouwkundig element
ID
39869
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39869

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Sint-Servatiuskapel
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Servatiuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Op de tweesprong van de Sint-Servaesstraat en de Kampenhoutsebaan, een kleine kapel die sedert circa 10 jaar buiten gebruik is en met verval bedreigd wordt.

Huidige toestand resulterend van een aanpassing in 17de en 18de eeuw doch vermoedelijk met oude oorsprong. Rechthoekig gebouwtje van twee traveeën met driezijdige sluiting, afgedekt met een flauw hellend zadeldak (leien). Zandsteenbouw met baksteenmetselwerk voor de bovenbouw van de westgevel en van de eerste travee. Zandstenen deur met posten van negblokken met driehoekige neutjes in de kwartholle neg, een dunne gestrekte latei van arduin, bekroond met zandstenen hoefijzerboog. Kleine getraliede steekboogvenstertjes, met gebroken ruiten aan de noordkant. Invallend plafond.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Servatiuskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39869 (Geraadpleegd op )