Traditioneel diephuis op de hoek van Oude Koornmarkt en Groenkerkhofstraat, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand werd in de eerste helft van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl aangepast, door het slopen van de getrapte geveltoppen.
Hoekhuis van drie bij drie traveeën en vier bouwlagen, vandaag onder een plat dak. De gecementeerde lijstgevel is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, op de vier bouwlagen verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Registers van vroegere kruiskozijnen, aangepast tot rechthoekige vensters met individuele en op de bovenste verdieping cordonvormende lekdrempels. Een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui en gewijzigde vensterordonnantie.
Op de hoek, Onze-Lieve-Vrouwebeeld gesigneerd door de beeldhouwer J. Timmermans en gedateerd in 1853. Voor de plaatsing diende mevrouw de Fassignies in 1853 een bouwaanvraag in. Het beeld werd in 1986-1988 gerestaureerd door Sander Peeters, en in 2008 opnieuw door Markus Oudejans. De gekroonde Madonna met het Kind op de rechterarm, staande op een slang, is vervaardigd uit terracotta, monochroom beschilderd in natuursteenkleur. De kruisstaf is bewaard, de scepter verdwenen. Het beeld rust op een polychroom beschilderde, rechthoekige houten sokkel met bloemenguirlandes, en wordt beschermd door een polygonaal, zinken baldakijn met een vergulde sfeer en kruis. Dit laatste was oorspronkelijk hoger geplaatst, boven stralenkrans met zinnebeeldige duif. Gietijzeren lichtarm met een geelkoperen lantaarn.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Hoekhuis met Onze-Lieve-Vrouwbeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/299001 (geraadpleegd op ).
Hoekhuis met traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, verbouwd in de loop van de 19de eeuw. Op de hoek, ingewerkte vierkante sokkel versierd met bloemenslingers waarop een terracotta beeld van Onze-Lieve-Vrouwe met kind door de beeldhouwer J. Timmermans uit 1853 (inscriptie). Het kind doodt de slang met zijn kruisstaf. Veelhoekige baldakijn en gesmede ijzeren lichtarm.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Hoekhuis met Onze-Lieve-Vrouwbeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3987 (geraadpleegd op ).